26 Ιουνίου 2007

Πρώτες βοήθειες στους αγωνιστικούς χώρους Νο.2

Είναι οι κακώσεις που δεν επιτρέπουν στον αθλητή να συνεχίσει τον αγώνα.Συμβαίνουν καθημερινά στους αγωνιστικούς χώρους.
-Θλάσεις 2ου βαθμού τετρακεφάλου,οπίσθιου μηριαίου ή των προσαγωγών: Αντιμετωπίζονται με τοποθέτηση ψυχρών επιθεμάτων και ακινητοποίησητου σκέλους για μικρό χρονικό διάστημα(12-24 ώρες)
-Διάστρεμμα ποδοκνημικής ή γόνατος:
Αντιμετωπίζεται με τοποθέτηση ψυχρών επιθεμάτων,ακινητοποίηση της άρθρωσης,χορήγηση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων και οδηγίες για πρώιμη κινητοποίηση και φυσικοθεραπευτική αγωγή οταν δεν χρειάζεται χειρουργική αποκατάσταση
-Βαρειά θλαστικά τραύματα:
Αντιμετωπίζονται με τοπικό καθαρισμό και πίεση τοπικά με αντισηπτικές γάζες μέχρι να σταματήσει η αιμορραγία.Στη συνέχεια αν έχουμε τα κατάλληλα εργαλεία προχωράμε σε συρραφή του τραύματος ή δένουμε με επίδεσμο πιεστικά και μεταφέρουμε τον αθλητή στο νοσοκομείο για συρραφή.
-Εξάρθρημα ωμοπλάτης:
Ανάταξη και ακινητοποίηση με τριγωνικό επίδεσμο.Πριν και μετά την ανάταξη κάνουμε νευρολογικό έλεγχο.Οπωσδήποτε ο τραυματίας πρέπει να μεταφερθεί στο νοσοκομείο για ακτινογραφικό και κλινικό έλεγχο.Αν η ανάταξη είναι αδύνατη μετα από 2-3 προσπάθειες τότε ακινητοποιούμε την περιοχή πρόχειρα και μεταφέρουμε τον τραυματία στο νοσοκομείο.
-Κατάγματα:
Κλινικά συμπτώματα είναι ο έντονος πόνος,η δυσλειτουργία του μέλους και η παραμόρφωση της περιοχής με έντονο οίδημα συνήθως.Ακινητοποιούμε τη περιοχή με πρόχειρο νάρθηκα,τοποθετούμε ψυχρό επίθεμα,χορηγούμε αναλγητικά και μεταφέρουμε ον τραυματία στο νοσοκομείο.Σε περίπτωση ανοιχτού κατάγματος καλύπτουμε με γάζες και πιεστικό επίδεσμο την πληγή,εφαρμόζουμε αν χρειάζεται πιεστική αιμόσταση κεντρικότερα του κατάγματος,ακινητοποιούμε το μέλος με πρόχειρους νάρθηκες,χορηγούμε αναλγητικά και υγρά και μεταφέρουμετον τραυματία στο νοσοκομείο.
-Τραυματισμός στο αυτί:
Αν αιμορραγεί σκεπτόμαστε για τραύμα στο τύμπανο.Αν τρέχει λευκό ορώδες υγρό και υπάρχει έντονη κεφαλαλγία σκεπτόμαστε κάταγμα κρανίου.Τοποθετούμε τον τραυματία απ'την πλευρά της βλάβης για να διευκολύνουμε την εκροή του υγρού,αποφεύγουμε κάθε άλλη κίνηση και μεταφέρουμε τον ασθενή στο νοσοκομείο.

3 σχόλια:

Vasilis είπε...

ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙΣ;

Ανώνυμος είπε...

Oreio kimeno
Tha ithela na rotiso na einai dinaton na kanoume amoivea kataxorisi link o enas stin istoselida tou allou.
Exo mia istoselida me vivlia sxetika me tin diasosi, navagosostiki, proti voithia ktl. Stathis Avramidis www.lifeguardbooks.blogspot.com

ΘΚ είπε...

Ελλειψη χρονου με εχει αφησειμακρια απο το γραψιμο...Ελπιζω συντομα να βρω τον απαιτουμενο χρονο να συνεχισω..